Användare för anslutning till SQL i Visma

Administration

Version 1.0

2018-01-23

Introduktion

Detta dokument visar hur man lägger till en användare för att låta DataPartners programvaror få direktåtkomst till företagets SQL-databas. Detta är nödvändigt för att hämta viss typ av information som inte finns med i Visma Integration. Att jobba direkt mot databasen är ofta en förutsättning för att integrationsprodukten skall kunna fungera på ett tidseffektivt sätt.

Innehåll

Introduktion...................................................................................................................................................................................1

Innehåll............................................................................................................................................................................................1

Innan du startar............................................................................................................................................................................1

Guiden i korthet...........................................................................................................................................................................1

Så här gör du:................................................................................................................................................................................2

Steg 1 - Aktivera behörighetskontroll.................................................................................................................................2

Steg 2 - Lägg till användare....................................................................................................................................................4

Steg 3 - Konfigurera programvara........................................................................................................................................6

Steg 4 - Avslut / kontroll.........................................................................................................................................................8

Avancerad beskrivning..............................................................................................................................................................9

Innan du startar

Det här behöver du

• Visma Administration med integration.
  • En användare som är behörig att skapa nya användare i Visma Administration T.ex. sysop.
  • Veta om behörighetskontrollen är aktiverad. Det vet du, om ni anger användarnamn/lösenord när ni öppnar ett företag. Om ja, så är den aktiverad, annars inte.

.

Guiden i korthet

Det denna guide kommer mynna ut i är att ni skall

• Aktivera behörighetskontrollen.
  • Skapa en användare i Visma Administration för integrationsprodukter.

.....

Så här gör du:

Steg 1 -Aktivera behörighetskontroll

Genom att aktivera behörighetskontrollen kommer användaren behöva logga in med användarnamn och lösenord. Om redan aktiverad, kan ni hoppa till Steg 2 –Lägg till användare.

Du hittar dialogen här:

Du får nu upp en dialog som listar de användare som finns i Visma Administration. Det som skall göras här är att kryssa i rutan för Behörighetskontroll. När det görs kommer ni behöva skapa ett lösenord för användaren sysop.

Ange lösenord för sysopOBS! glöm inte bort detta lösenord.

Nu är behörighetskontrollen aktiverad, och vi kan gå vidare till nästa steg.

.

Steg 2 – Lägg till användare

Målet är att lägga till en användare och ett lösenord som integrationsprogramvaran kan använda för att ställa frågor mot databasen.

Nu skall ni tillbaka till dialogen för användare. Ni hittar den här:

För att lägga till användare klicka på Ny.

1, Ange användare, t.ex. dpabintegration, _________________

2, Ange ett lösenord:                                 _________________

3, Kryssa i fullständig behörighet.

4, Stäng Visma Administration

5, Logga in i företaget igen med användaren du just skapade (dpabintegration). OBS! Detta är det absolut viktigaste momentet. Ingen inloggning kan ske via integration innan detta har gjorts. Dessutom får ni en kontroll på att ni har satt rätt lösenord.

Steg 3 – Konfigurera programvara

Nu när behörigheten är igång, och vi har sett att vi kan logga in med användaren är det dags att konfigurera programvaran så att den kan ansluta.

För nya program och/eller ominstallationer kan ni normalt ange användarnamn och lösenord redan i installationsprogrammet.

Starta installationsprogrammet och följ anvisningarna. När ni når Visma Integration användare. Där ni kan ange användarnamn och lösenord för att ansluta till Visma Integrations API.

Om ni klickade på nästa istället för Använd samma till SQL kommer ni hit:

Ange användarnamn, och lösenord som ni satte tidigare. Säkerställ att Autentiseringsläge är Visma.

Fortsätt sedan guiden för installation av programvaran tills den är klar.

Steg 4 – Avslut / kontroll

När installationen är klar, eller om programmet redan var installerat med den senaste versionen. Kan ni nu kontrollera så att anslutningarna stämmer.

Starta programmet, och gå via Arkiv –Inställningar–Visma Inställningar.

Här finns två stycken rutor, den övre för att ansluta via API, och den nedre för att ansluta via SQL. Normalt bör dessa vara samma, men för avancerade installationer kan dessa skilja sig åt.

Det som kan göras nu för att säkerställa att man har rätt uppgifter, är att klicka på Hämta namn på företag. Om båda visar grönt och företagsnamnet är allt OK.

Avancerad beskrivning

Denna sektionen riktar sig i huvudsak till It-tekniker eller personer med tidigare teknisk erfarenhet på hur Microsoft SQL Server fungerar, eller rättigheter i IT miljö.

Detta är ett alternativ, som oftast är lite krångligare än vad som beskrivs i Guiden. Lämpligen skapas en ny användare och antingen använda Windows inloggning eller en egen SQL användare för detta. T.ex. om en användare slutar, eller ofta byter lösenord. Glöm inte att ändra inställningen i applikationen vilket läge som skall användas.

Be en administratör ge er rättigheter till den databas och instans som står i Visma SQL.

Antingen lägger man upp användaren som skall köra programmet, så att den har rättigheter till samtliga företag som den skall komma åt.

När användaren och lösenordet har lagts till kan man välja att antingen gå via Windows, eller SQL.

Finns ett par sätt att göra detta på, men i huvudsak går det ut på att:

•Skapa en nytt login och användare.

•Lösenord upphör aldrig att gälla (Password never expires)

•Rättigheter som behövs är: db_datareader

Man kan använda färdiga verktyg som "Microsoft SQL Server Management Studio". Alternativt finns SQLCMD som följer med SQLExpress installation som installeras samtidigt som Visma Administration.

Jämför mot SQL script nedan: