Bokföring

Skapa en manuell verifikation

1. Bokföring -> verifikat

2. Skapa ett nytt verifikatgenom att klicka på ikonen för Ny eller CTRL+N

3. Välj mall standard och justera ev. beskrivningen om du önskar, ex. lägga till datum

4. Klicka på 3. Rader

5. Klicka på ikonen för Ny eller CTRL+N för att skapa en verifikationsrad

Dagens datum föreslås, ändra det om det ej stämmer med transaktionsdatumet.

Välj konto i kontonummer och fyll i summa i debet eller kredit.

Är det bara 2 kontorader som behövs så kan man skriva motkontot direkt i kolumnen för motkonto.

Pil ner för att skapa en ny rad med samma datum och bilagenummer.

Systemet föreslår mellanskillnaden som krävs för balanserat verifikat i motsatt debet eller kreditkolumn.

Sida 60

Fortsätt tills du är klar med verifikatet. För att kontrollera så det balanserar tryck

6. Kontrollera och 7. Bokför för att bokföra verifikatet.

För att bifoga ett dokument klicka på A. Dokument och 1. Lägg till fil, och stäng rutan.

Bra att känna till är att ifrån ett Standardverifikat kan man skapa upp många olika typer utav transaktioner, kundinbetalningar, leverantörsbetalningar, periods betalningar etc. Men oftast vill man ha dem i egna serier som kundinbetalning, så skapa i stället upp en sådan journal när du ska registrera t.ex. kundinbetalningar. Gå till respektive avsnitt i manualen för att läsa hur du gör respektive typ av verifikation på bästa sätt.

För att se kontosaldot för de bokförningskonton du valt i verifikationen klicka på 9. Förfrågningar och Totalsummor. Då visas saldo för denna verifikation, vad som ryms i verifikationen och vad saldot blir efter.

Vill man se andra verifikationer som konto man valt är bokfört på klickar man på 9. Förfrågningar och Visa kontoposter. Där visas alla verifikationer för valt konto.

Sida 61